TINC MOCS!!!

Estem en plena primavera i tot i que sembla que amb el bon temps els mocs hagin de marxar, aquests canvis de temperatura fan que els nens ( i no tant nens!) estem tot el dia amb el mocador a la mà, i això sense parlar de les al·lèrgies!

És molt important aprendre a mantenir les vies aèries externes (nas i gola) el més netes possibles.

Els que som pares/mares sabem que els nens estan tot el dia amb el moc penjant. Els més petits encara no saben mocar-se i els més grans a vegades també els costa una mica.

A MOCAR-SE! Tothom es sap mocar (o no)

En realitat la manera com ens moquem no és la més eficaç. Heu vist mai els jugadors de futbol a mig partit “mocant-se”? Doncs tot i no ser una imatge gaire agradable, aquesta és la manera més eficaç. Ara, no cal que anem tots tirant els mocs al mig del carrer… n’hi haurà prou en seguir aquests petits consells:

1.- El mocador ha de frenar el menys possible la sortida de l’aire, per tant, l’allunyem una mica del nas

2.- Evitem gran augments de pressió que poden afectar l’orella.

3.- Primer un costat i després l’altre. Tapem un nariu mentres bufem per l’altre i a l’inrevés.

TINC UN NADÓ!

En aquest cas, som els pares i mares els que hem de fer la neteja que consisteix en un rentat de nas amb serum fisiològic (suero).

Com? Col·loquem el nadó de costat i irriguem amb sèrum fisiològic pel nariu superior, esperem que vagi caient pel costat de sota i arrossegui el moc.    La irrigació ha de ser lenta i sense pressió, per això el mètode més adequat seria la pera.

Quan es fa a molta pressió, com és el cas de la xeringa, no controlem on va el sèrum fisiològic , pot anar en direcció a les orelles o pot irritar la mucosa nasal amb el que la resposta seria la producció de més moc.

Aquest rentat el podem fer igual en nens més grans o adults. En aquest cas utilitzaríem la gerra de rentats nasals tipus lota.

Com? Aigua a temperatura corporal (uns 37ºC) i una culleradeta de sal ben dissolta. Inclinem el cap lateralment i igual que abans anem deixant caure el sèrum fisiològic per un nariu fins que surti per l’altre arrossegant el moc. Al final ens moquem. Recordem a respirar per la boca!!!!

Quan? Si haguéssim de definir una pauta seria, com menys millor. Ho farem prioritàriament abans de menjar i dormir que és quan els mocs poden molestar més.

TINC MOCS PERÒ NO SURTEN!

Em noto el nas tapat, però no surten mocs quan em moco ni amb les neteja amb sèrum fisiològic , com és?

La neteja que hem explicat fins ara, és de les vies més anteriors. Però a la part més posterior també hi ha mocs, és la rinofaringe. Com els expulsem? Doncs fàcil, tirem el cap enrere i inspirem ràpid i fort, i després ens els empassem. Els mocs tenen 2 vies de sortida igual d’eficients: l’exterior, quan surten pel nas i la boca o el sistema digestiu.

Els nens instintivament quan tenen mocs els tiren cap dins, se’ls empassen. Hem de potenciar aquesta acció.

 

BRONQUITIS, BRONQUIOLITIS, PNEUMONIES I ALTRES PROBLEMES RESPIRATÒRIS

El metge m’ha diagnosticat una bronquitis, el meu nadó té bronquiolitis, he passat una pneumònia…

Em pot ajudar la fisioteràpia?

Sí!! És una teràpia alternativa a la medicina? No!!! És totalment complementària a les indicacions del teu metge i que t’ajudarà a potenciar els efectes de la medicació que t’hagin receptat. Els fisioterapeutes formats en fisioteràpia respiratòria et podem ajudar mitjançant tècniques manuals i respiracions específiques per cada tipus de problema. No dubtis a consultar-nos!

Laia Robert