La millor medicina: activitat física /El millor exercici: la respiració

La societat actual pateix per excés de tres grans mals

  • Sedentarisme
  • Mala alimentació
  • Estrés

Qualsevol de nosaltres portant de forma equilibrada aquestos tres aspectes previndrem o millorarem qualsevol de les malalties que patim be siguin músculo-esquelètiques com digestives, metabòliques,  cardiovasculars….

Moltes de les consultes que tenim al centre és veuen influenciades pel  (i només n’escrivim alguna pinzellada)

  •   Sedentarisme causa o factor d’enfermetats cròniques com resistència a la insulina, hipertensió, depresió, disfunciío erèctil… Consulta si pots aquest tweet https://twitter.com/DraNadiaMara/status/1033013699370524672
  •  Mala alimentació causa de dislipidèmies (colesterol i triglicèrids), diabetis tipus II (vigileu molt amb la quantitat de sucre que mengeu), àcid úric (carns vermelles i alcohol)….
  •  Estrés, de qualsevol tipus, pot acabar afectant amb més o menys mesura ia tothom. Amb una característica clau, i és que, no segueix cap llei i afecta de forma molt individual a cadascú provocant desequilibris per excés com pot ser una hipertensió, o bé, per defecte com podria ser una lipotímia i d’exemples en trobaríem molts més.

L’estrés no segueix cap llei!!!, és clau saber respirar

Aquest últim factor és un dels que tractem amb més freqüència perquè afecta molt al sistema músculo-esquelètic i de tots els músculs, al que afecta més, és al diafragma. Per tant, és clau saber respirar.

En quin sentit?

                Per fer prevenció ja que en fase aguda, hi ha cops, que fer masses respiracions, agreuja el problema, per tant no hiperventilis en situació aguda. Agafar la rutina de fer respiracions diafragmàtiques  ajuda a relaxar-nos, per tant, dormirem millor, tindrem un to muscular més equilibrat, rendirem més  a la feina. i esport, etc. Però també farem millors digestions ja que el diafragma està just a sobre del estómac, per això, moltes persones somatizem l’estrés a nivell digestiu. Fixa’t que té una influència a molts nivells. La potència de saber respiar o de fer activitats on la respiració és clau te beneficis molt significatius en el teu benestar

Tampoc et quedis amb la idea de que l’estrès és sempre negatiu. En moltes situacions ens ajuda a optimitzar el nostre esforç, com per exemple, quan fugim d’una situació perillosa. El problema és quan l’estrés es manté massa perllongadament en el temps

Com carai es fa una respiració diafragmàtica?

                És molt simple, estira’t o senta’t ben còmode a la butaca. Agafa aire pel nas i treu-lo per la boca i intenta que surti i s’amagui la panxa respectivament. Respiració ben lenta i amplia. Amb quinze respiracions al dia en tens prou

Fes la prova respira i et trobaràs millor!!!!

Sergi Rull