I DESPRÉS QUÈ? EL POST-PART

Són nou mesos o més , de moltes revisions , de sentir-nos controlades, de que tot estigui correcte, analítiques, ecografies,  cursos de preparació al part… i molta moltíssima informació.

I arriba el gran dia, el part , que pot ser més o menys difícil, complicat o, fins hi tot, traumàtic. Arriba uns d’aquells  moments a la teva vida on hi han més canvis, cansament, emocions… de la vida tenim un gran regal , el nostre nadó.

I ara que passarà? Els controls passen a ser pel nostre nadó, i nosaltres les mares passem a un segon pla. Com a molt tens en compte la revisió de la quarantena i, no ens enganyem, moltes vegades és la parella qui la té més present.

Després del part, el nostre cos no és el mateix, i podem sentir diferents canvis,  dels que normalment, no tens cap resposta, i molts cops, no saps on buscar-la.

Després del part el cos d’una dona no es recupera fins ben bé passat de nou mesos a un any, temps que es pot allargar s’hi ha lactància materna.

Nosaltres diem que un embaràs són 18 mesos, 9 d’embaràs i, mínim nou, de recuperació

Quins són aquestos canvis:

 • Canvis en la textura de la pell, possibles cicatrius
 • La musculatura està més dèbil (cames, abdominals, sol pelvià)
 • Sensació de que la pelvis ha quedat desencaixada
 • Estat d’ànim
 • I un llarg etcètera…

Durant aquest temps, l’osteopatia a nivell pèlvic i uroginecològic i/o la fisioteràpia amb una bona reeducació activa de la zona lumbo-pèlvica i del sòl pelvià, pot ser una eina d’ajuda per aquests nous canvis.

 • Tenir un nadó  pot implicar mals d’esquena , be sigui a la zona lumbar i/o pelvis, per l’embaràs i el part . Molèsties a les cervicals i dorsals, per la postura al alimentar-lo o bressolar-lo.
 • Altres canvis,  més coneguts, són les pèrdues d’orina, que poden ser normals els primers dies/setmanes, però que, en condicions normals, haurien de corregir-se per si soles. Si no  és així, cal fer un treball del periné per ajudar a la bufeta  a tornar a realitzar la seva funció  correctament .
 • Altres símptomes, menys coneguts , és la falta de desig sexual, normal per la nova situació familiar, però també influenciat pel sistema hormonal. I aquest cas, pot empitjorar si en les primers relacions sexuals després del part hi ha  dolor. Possiblement provocat per una alteració de l’estat del periné. Dona’t temps, pensa que el sistema hormonal està molt influenciat per l’estrés i la fatiga. Cal que la teva parella entengui la situació i entre els dos aquest problema es solucionarà més fàcilment.
 • Els canvis en els cicles menstruals , tant poden ser a causa del sistema hormonal o  pels canvis mecànics de la pelvis, durant l’embaràs i el part. És freqüent que la menstruació no sigui com abans, recuperar l’equilibri articular i muscular, pot ajudar a que torni a ser com eren anteriorment.

Dona’t temps. Cada persona recupera, a tots els nivells, al seu ritme

Els nostres consells:

 • Dona’t temps i viu aquest moment
 • Deixa’t ajudar en el dia dia, els que t’envolten volen fer-te notar que estan per tu
 • Si pots guarda alguna estona per tu, tracta’t per relaxar les teves molèsties. Pots fer estiraments simples de la pelvis o respiracions profundes que, de ben segur, faran disminuir una mica la intensitat de les sensacions que notes.
 • Fes una mica d’exercici, ni que sigui caminar ràpid, que et permeti notar que tornes a tenir cura de tu. Quna surtis a passejar amb el cotxet fes petites sèries d’un o dos minuts caminant més ràpid. Això sí, si el terreny ho permet.
 • Poc a poc, si es possible, marca’t uns horaris i rutines (de descans, lleure, menjars…), t’ajudarà en tots sentits.

Pots trucar-nos, potser telefònicament et podem donar algun consell

 

Núria Tarragó