“Em fa mal el maluc! No hi ha manera que passi!”

Dolor lateral de maluc. La famosa trocanteritis.

El dolor lateral de maluc és força comú, sobretot en les dones entre 40-60 anys. També és freqüent en corredors, ciclistes o qualsevol esportista que faci una demanda de l’articulació del maluc. El dolor ens pot afectar a l’hora d’anar a dormir i també en activitats com caminar o pujar escales. Moltes vegades no hi ha manera que passi, pot ser una situació que es pot allargar si no hi posem remei.

Moltes vegades es diagnostica com a trocanteritis o bursitis trocanteriana. La bursa  és una estructura en forma de bossa que facilita el lliscament de les estructures del cos, en aquest cas els tendons. Tot i que, la bursa pot ser responsable de gran part del dolor, la causa associada és la tendinopatia dels glutis.

Molt bé, d’acord. Però, que són els glutis? I què els passa?

Els glutis, són un conjunt de músculs que es situen a la zona lateral del maluc. A part de ser aquella part del cos que alguns treballen al gimnàs per lluir un cul ben ferm, són responsables de l’estabilització del maluc quan estem drets o caminant. Evolutivament, el fet de passar a caminar de quatre potes a caminar només amb les cames, va donar un paper rellevant als glutis.

La tendinopatia és una fallida en la recuperació dels tendons després de l´’us excessiu d’aquests. La tendinopatia dels glutis es caracteritza per:

  • Dolor situat al voltant del trocànter (és aquell ós que podem tocar per la part de fora quan movem el maluc). Per tant ens molestarà la zona lateral del maluc. A més, si ens palpem la zona o la pressionem (estirats de costat), encara molestarà més. Avegades, fins i tot, el dolor es pot referir cap a la cama.
  • Debilitat dels glutis. Com hem dit abans són estabilitzadors del maluc. Per tant, si no poden realitzar correctament la seva funció, ens poden limitar les activitats de la vida diària. Així doncs, els símptomes es poden agreujar simplement caminant o amb la realització de pràctica esportiva.

I per què passa?

  • Morfologia dels malucs. Les dones tendeixen a tenir la pelvis més ample. Aquest fet augmenta les forces compressives i tensives del tendó, i pot arribar a desenvolupar un procés degeneratiu del tendó, disminuint la seva capacitat de càrrega. És a dir, cada cop són capaços de realitzar menys força.

  • Augment excessiu de la càrrega del tendó. La càrrega que pot suportar un tendó es determinada pels estímuls mecànics que li donem al llarg d’un període de temps. Dit d’una altra manera, els tendons seran tant “forts” els entrenem. Però si augmentem la càrrega d’entrenament (temps d’entrenament, pes…) de manera massa ràpida podem superar el límit de càrrega del tendó.

Si fa temps que no vaig a córrer i decideixo començar 3 dies a la setmana, com ho feia abans hi ha més risc de lesió.

Com em pot ajudar la fisioteràpia?

 

  • Alleujar els símptomes. Disposem de moltes eines per disminuir el dolor. Una de les més efectives és la punció seca. Si això de les agulles no és del teu “rotllo”, podem disminuir els símptomes a través de la mobilització, exercicis, el massatge,  estiraments, la hipertermia…
  • Augmentar la capacitat de càrrega dels glutis. Volem deixar els glutis preparats per fer la seva feina. A partir de diferents exercicis de potenciació i estabilització del maluc, els podem entrenar per millorar l’activitat esportiva però també ens les activitats quotidianes. El fisioterapeuta valorarà el teu cas i et proposarà els exercicis que s’adaptin millor a les teves necessitats.
  • Recomanacions generals.
    • Repòs relatiu: Els primers dies potser hauràs de limitar algunes de les activitats més dures. Si ets esportista hauràs de buscar la càrrega òptima per no empitjorar els símptomes i seguir entrenant.
    • Protegir la zona: Per exemple, si dorms de costat pots disminuir la pressió a la zona amb un coixí. També pots optar per dormir damunt de l’altre costat.
    • Disminució de pes: Mentre camines o estàs corrent el maluc suporta unes 6 vegades el teu pes corporal. A llarg termini, disminuir pes pot ajudar a millorar la situació.
    • Millorar la tècnica esportiva: Si et dediques a córrer o anar amb bicicleta, aquest pot arribar a ser un punt important.

 

Després de llegir aquesta entrada recorda, si tens dolor a la cara lateral del maluc, posa’t en marxa. Tens diferents eines per solucionar aquest problema. Et deixo un enllaç amb un post, sobre el tema que hem tractat, de la Doctora Miranda.

Èrik Lozano

1 Mellor R, Grimaldi A, Wajswelner H, Hodges P, Abbott JH, Bennell K, Vicenzino B. Exercise and load modification versus corticosteroid injection versus ‘wait and see’ for persistent gluteus medius/minimus tendinopathy (the LEAP trial): a protocol for a randomised clinical trial. BMC Musculoskelet Disord. 2016; 17:196.

2 Kong A, Van der Vliet A, Zadow S. MRI and US of gluteal tendinopathy in greater trochanteric pain syndrome. Eur Radiol. 2007; 17(7): 1772–83.

3 Warrener AG . Hominin Hip Biomechanics: Changing Perspectives. Anat Rec. 2017; 300(5): 932-945.

4 Grimaldi A, Mellor R, Hodges P, Bennell K, Wajswelner H, Vicenzino B.Sports Med. Gluteal Tendinopathy: A Review of Mechanisms, Assessment and Management. 2015; 45(8): 1107-19.