L’OSTEOPATIA VISCERAL, NO ES MOURE ÒRGANS

L’osteopatia és una teràpia manual, un enfoc terapèutic que busca trobar l’origen principal de la queixa del pacient, sigui una lesió, disfunció, sensació de sobrecàrrega, dolor o malestar generalitzat.

La podríem dividir en tres grans disciplines: estructural, cranial i visceral

Si ens centrem en definir aquesta última és la que intenta, a partir de tècniques manuals, via un abordatge sobre els òrgans i/o vísceres de la zona toraco-abdominal intentar resoldre el mal funcionaments d’aquesta àrea com poden ser estreniyment, dolor o malestar durant les digestions, incontinència d’orina… però també, resoldre malestars que comunament acostumen a estar a nivell de columna vertebral i que no s’aconsegueixen resoldre via el tractament musculoesquelètic habitual, com per exemple

  • El dolor lumbar dels primers dies de regla
  • Malestar lumbar en gent que pateix estrenyiment
  • Dolor interescapular i dorsal durant el procés de la digestió

Una persona es compon de tres aspectes: bio-psico-social

Entendre que una persona és una entitat bio-psico-social obliga a que l’enfoc, sobretot a llarg plaç, sigui molt global sobretot si ho entenem com aquest últim concepte que he anomenat

Per tant, és clar que en lesions, sobrecàrregues de caràcter crònic… frases de carrer com les que citaré a continuació, esdevenen ben veritat, en conseqüència.

Les frases de carrer, quina gran realitat

 

Som el que mengem

Com a  terapeutes: aconsellar bons hàbits alimentaris com velocitat de mastegació, rutines horàries, alimentació equilibrada amb color (rica en fruites i verdures), bones coccions, aliments de qualitat (evitar els processats)i un gran etcètera.

Doncs fer tot això millora la salut en general i a més a més, afavoreix i facilita clarament el nostre abordatge terapèutic.

Si menges millor la meva feina es veu facilitada i serà més efectiva

“Se’m posen els nervis a la panxa”o“Tinc els nervis a flor de pell”

Una de les conseqüències de l’estrés, angoixa, tensió mantinguda… a llarg plaç és la sobreactivació del sistema nerviós autònom (aquella part del sistema nerviós que s’encarrega de les funcions automàtiques del cos com el batec cardíac, la digestió, regular, en part, la tensió arterial...), i més en concret, el sistema nerviós simpàtic que entre moltes altres funcions regula la vasoconstricció capil·lar, la sudoració i la piloerecció…

Doncs bé, aquesta sobreactivació pot afavorir que es manifestin a nivell digestiu aquestes tensions, o també, que la nostre pell sigui hiperreactiva.Si durant el tractament ho detectem, l’haurem de reenfocar  perquè el pacient pot reaccionar més de l’esperat.i no obtenir els resultats esperats. Valorarem canviar el tipus de tècniques i fins i tot ens plantejarem derivar a un altre professional de la salut.

Les tècniques utilitzades dins de l’osteopatia visceral sempre són suaus i no van a recol.locar els òrgans, com erròniament molta gent pensa, si no que van a millorar el seu funcionament, com pot ser el trànsit intestinal, el seu drenatge venolimfàtic i minimitzar el possible reflexe víscerosomàtic que el malfuncionament pugui tenir sobre el sistema musculoesquelètic..

D’aquest darrer paràgraf una dels aspectes més importants és que el múscul diafragma es contregui correctament, molt sovint es veu afectat per les diferents tensions dels cos. Respirar bé és clau i no és la primera vegada que ho diem. Per tant i com a resum:

Menja bé i equilibrat

Minimitza l’estrés

Respira

Evita el sedentarisme

Mou-te, mou-te, mou-te

 

Sergi Rull